See All News undefined

Ingenting smaker bedre enn egendyrkede grønnsaker og urter fra kjøkkenhagen! Reddiker, gulrøtter, poteter, tomater, salat, dill og persille er alle enkle å dyrke frem. Har du drivhus eller en god solvegg, kan du også lykkes godt med mer sydlige grønnsaker som squash eller aubergine. Nedenfor finner du en del tips om hva du kan eller bør gjøre i kjøkkenhagen juni.

Hva du må gjøre i juni dersom du allerede har sådd

Nå vil det som regel være på tide å tynne i radene av grønnsaker du har sådd, slik at de får anledning til å vokse seg store og kraftige. Det er også lurt å så nye ladninger med hurtigvoksende grønnsaker, slik som salater og reddiker, slik at du kan høste regelmessig hele sommeren igjennom.

Benytt også anledningen til å luke bort ugress som har dukket opp, og som vil være i sin spede begynnelse, og dermed være enkle å luke vekk med roten. Å stelle og tusle i kjøkkenhagen kan være en sann glede, dersom man bare passer på å fjenre ugresset regelmessig, slik at det ikke tar overhånd. Å se grønnsakene vokse til, og glede seg til å spise dem, gir inspirasjon og hageglede.

Ikke for sent om du ennå ikke har startet

Dersom du ennå ikke har sådd eller plantet i kjøkkenhagen er det fortsatt ikke for sent å håpe på egen avling. Du kan fortsatt så grønnsaker som salat og reddiker, som gir raske avlinger, eller kjøpe tomatplanter og andre grønnsaksplanter ved hagesentrene og gartneriene.  

Glem bare ikke å forberede jorden før du planter, og luke vekk alt ugress med én gang, slik at den nysådde og nyplantede kjøkkenhagen din får det beste utgangspunkt. Fjern deretter ugresset regelmessig, men én gang det dukker opp, og du kan nyte en velstelt kjøkkenhage og egen avling langt ut på høsten.

Bruk litt tid på hagestellet : luking, vanning, tynning, gjødsling

Det er en fryd å høste inn grønnskaer fra egen kjøkkenhage. Dessuten smaker grønnsakene så utrolig mye bedre enn de man kjøper på butikken.

Noen tror en kjøkkenhage krever mye stell og arbeid, men ikke nødvendigvis.

Hemmeligheten bak en velstelt kjøkkenhage som gir gode avlinger er å stelle den regelmessig. Det gir mindre arbeid hver gang, og mer glede!

Ved regelmessig luking vil ugresset aldri få tid til å vokse til. Dette sammen med regelmessig vanning, gjødsling og tynning gir store og kraftige grønnsaker.

Trenger du tips og råd om gjødsling eller midler til ugressfjerning vil du også kunne få hjelp ved de fleste hagesentre.